EN 1149-5

 

EN 1149-5 Standardi sähköstaattiselle lataukselle. Standardin mukaan vaate suojaa sähköstaattiselta lataukselta.

Vaatteet on testattu ja hyväksytty käytettäväksi suojana sähköstaattisia purkauksia vastaan. Soveltuu käytettäväksi työympäristöissä, joissa on räjähdysvaara.

Kankaat on testattu standardin EN 1149-1 tai EN 1149-3 mukaisesti. Vaatteet on hyväksytty standardin EN 1149-5 mukaisesti.

Standardi edellyttää lisäturvallisuustoimia käyttäjän aiheuttamien kipinöiden ehkäisemiseksi, ja siksi siinä on tarkkoja rakennevaatimuksia:

• Vaatteen on pysyvästi peitettävä kaikki materiaali, joka ei suojaa kipinäpurkauksilta.

• Ohuet lisäkkeet, kuten pesuohjelaput ja heijastimet, on kiinnitettävä kauttaaltaan ompelemalla. Vaatteessa ei saa olla vapaasti riippuvia osia.

• Vaatteessa sallitaan sähköä johtavia osia (vetoketjut, napit jne.), jos staattista sähköä purkava materiaali peittää ne täysin.

Näitä vaatteita käytettäessä on huolehdittava asianmukaisesta maadoituksesta ja jalkineista, ts. käytössä on oltava antistaattiset jalkineet, jotka on hyväksytty standardin EN ISO 20344 tai EN 20345 mukaisesti.

ATEX-YMPÄRISTÖ

ATEX-ympäristössä työskentelevät henkilöt käyttävät usein palosuojavaatteita. Tässä ympäristössä on tärkeää, että vaatteisiin ei muodostu staattista sähköä, joka voi aiheuttaa kipinöitä. Teemme vaatteista antistaattisia lisäämällä kankaaseen antistaattisia kuituja. Varmistaaksemme, että vaatteiden rakenne on oikea ja ne sopivat käytettäviksi ATEX-ympäristössä, ne on sertifioitu standardin EN 1149-5 ja (vähintään) standardin EN ISO 11612 mukaan.